Kluseczki kładzione z kwaśnej śmietany.
Składniki:
-200g śmietany 18% (do zupy),
- 240g mąki pszennej,
- 3 całe jajka w temperaturze pokojowej,
- sól.
Sposób przygotowania
Śmietanę, mąkę i jajka miksujemy w misce na jednolitą, gęstą masę. W międzyczasie w większym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Czubek łyżeczki moczymy chwilę we wrzątku z garnka. Następnie bokiem łyżeczki nabieramy ciasto (mniej więcej połowę łyżki). Zanurzamy we wrzącej wodzie, kiedy kluseczka się zsunie, szybko nakładamy następną. Czynność powtarzamy aż skończy nam się ciasto.
Kluseczki gotujemy przez około 5-7 minut od chwili wrzucenia ostatniej sztuki lub do momentu aż "wypłyną". Czas gotowania będzie zależał od wielkości kluseczek, im większe tym dłużej będą się gotowały.
Smacznego!