Babka piaskowa.
Składniki:
Składniki:
- 200 g cukru,
- kostka masła,
- 4 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
-150 g mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2-3 łyżki mleka,
- łyżeczka pasty z ziarenek wanilii,
- cukier puder do dekoracji,
- masło do wysmarowania formy,
- bułką tartą do wysypania formy.
Sposób przygotowania:
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Mąke pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.
Do masy maślane powoli dodajemy po jednym jajku i łyżce mąki. W między czasie wlewamy pastę waniliowy. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, połowę masy przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy, a do drugiej dodajemy kakao oraz mleko i dokładnie mieszamy. Mleko dodajemy po to, by ciasto zagęszczone kakao miało mniej zwartą konsystencję. Kakaowe ciasto wykładamy na wierzch jasnego, lekko mieszamy i wyrównujemy powierzchnię.
Babkę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C lub do tak zwanego "suchego patyczka".