Przepis na babkę

Babka piaskowa.
Składniki: Składniki: - 200 g cukru, - kostka masła, - 4 jajka, - 150 g mąki pszennej, -150 g mąki ziemniaczanej, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 łyżki kakao, - 2-3 łyżki mleka, - łyżeczka pasty z ziarenek wanilii, - cukier puder do dekoracji, - masło do wysmarowania formy, - bułką tartą do wysypania formy. Sposób przygotowania: W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Mąke pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do masy maślane powoli dodajemy po jednym jajku i łyżce mąki. W między czasie wlewamy pastę waniliowy. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, połowę masy przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy, a do drugiej dodajemy kakao oraz mleko i dokładnie mieszamy. Mleko dodajemy po to, by ciasto zagęszczone kakao miało mniej zwartą konsystencję. Kakaowe ciasto wykładamy na wierzch jasnego, lekko mieszamy i wyrównujemy powierzchnię. Babkę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
2021 Baking Loove © wszelkie prawa zastrzerzone