Jeszcze gorący chleb z suszonymi pomidorami pieczony w garnku ląduje na moim stole
Składniki:
- 400g mąki pszennej tortowej,
- 25g drożdży,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 6 - 7 suszonych pomidorów w oleju,
- 350ml wody (300 ml zimnej wody mineralnej niegazowanej plus 50 ml ciepłej wody).
Sposób przygotowania:
W ciepłej wodzie z cukrem rozrabiamy drożdże.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, dodajemy pokrojone suszone pomidory, dolewamy wodę, drożdze i mieszamy łyżką.
Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po pół godzinie jeszcze raz mieszamy by ciasto opadło.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C razem z naczyniem żaroodpornym. Ja użyłam brytwanny emaliowanej z przykrywką.
Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmujemy z niego brytwannę lub inne naczynie, posypujemy dno odrobiną mąki i wylewamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia, po 5 minutach przykrywamy przykrywką i pieczemy kolejne 25 minut. To tym czasie chleb odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.
Gdy zobaczymy że skórka za bardzo się rumieni przykrywamy folią aluminiową.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy z brytwanny i studzimy.
Znika zawsze tego samego dnia.
Smacznego!