Przepis na chlebek

Jeszcze gorący chleb z suszonymi pomidorami pieczony w garnku ląduje na moim stole
Składniki: - 400g mąki pszennej tortowej, - 25g drożdży, - łyżeczka cukru, - łyżeczka soli, - 6 - 7 suszonych pomidorów w oleju, - 350ml wody (300 ml zimnej wody mineralnej niegazowanej plus 50 ml ciepłej wody). Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie z cukrem rozrabiamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, dodajemy pokrojone suszone pomidory, dolewamy wodę, drożdze i mieszamy łyżką. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po pół godzinie jeszcze raz mieszamy by ciasto opadło. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C razem z naczyniem żaroodpornym. Ja użyłam brytwanny emaliowanej z przykrywką. Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmujemy z niego brytwannę lub inne naczynie, posypujemy dno odrobiną mąki i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia, po 5 minutach przykrywamy przykrywką i pieczemy kolejne 25 minut. To tym czasie chleb odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Gdy zobaczymy że skórka za bardzo się rumieni przykrywamy folią aluminiową. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy z brytwanny i studzimy. Znika zawsze tego samego dnia. Smacznego!
2021 Baking Loove © wszelkie prawa zastrzerzone